Pārgājieni ir lielisks veids, kā noslēpties no pilsētas burzmas un sajusties vienotībā ar dabu. Lai šo idilli nekas neaizēno, iesakām laicīgi sagatavoties.
1. Apģērbs

Ja pārgājienā dodies siltā gadalaikā, noteikti velc uz sevis un ņem līdzi: kokvilnas apakšveļu, blūzi ar garām piedurknēm, jaciņu ar kapuci, kokvilnas zeķes, brezenta bikses, zābakus vai sporta kedas ar biezu rievotu zoli (tādās kāja neslīdēs, un staigāšana būs vienkāršāka). Vislabāk, lai tie nav augsti, ne pārāk pieguļoši un ir mitrumizturīgi. Pirms pārgājiena apavus labāk «izmēģināt»; lina šalle vai vēl labāk – marlētā šalle, kas ļaus paglābt kaklu un ausis no odiem un ērcēm. Neatkarīgi no ieplānotā pārgājiena ilguma paņem līdzi maiņas apavus un apģērbu – ja nu gadās samirkt.

2. Ēdiens

Līdzi jāņem tikai nepieciešamākais. Prātīgākā doma ir izveidot ēdienkarti, izplānot visas brokastis, pusdienas un vakariņas, uzskaitīt, cik daudz un kādi tieši produkti būs nepieciešami, un uzticēt tās nēsāt katram ceļotājiem. Zupām var paķert graudaugus un makaronus, pusfabrikātus paciņās un kartupeļus. Pārgājienā vislabāk ņemt līdzi nevis kafiju, bet gan tēju. Tēju gatavo kopējā katlā, pievieno tai smaržīgos augus, mežā savāktās lapiņas, kātiņus. Vērs uzmanību, ka ne jau katra ūdenstilpne pa ceļam ir tīra un ūdens lietošanai piemērota. Tāpēc pārgājienā vislabāk paķert līdzi portatīvo filtru, kas spēj attīrīt 25 litrus ūdens.

3. Drošība

Mežā var lieti apmaldīties – tā ir aksioma. Pirmais, kas jāpatur prātā, dodoties mežā no nometnes vienam, ir kompass. Iemācies ar to rīkoties jau laikus. Otrs, neaizmirsti izpētīt karti, un iegaumē, kur atrodas šoseja, bet kur upe. Trešais, ejot dziļi mežā, apskati un iegaumē ceļu, orientējoties pēc kādiem neparastiem orientieriem. Ceturtkārt, neaizmirsti pateikt draugiem, kur dodies un kad plāno atgriezties.

4. Veselība

Bieži vien, pateicoties neierastam ēdienam un ūdenim, vēders aizcietē. Tāpēc nebūs lieki paķert zāles pret vēdera sāpēm. Ja nu tomēr tas ir aizmirsies, līdzēs ozola miza, no kuras var pagatavot tēju. Dažkārt galvassāpes mēdz rasties dēļ skābekļa un svaigā gaisa pārpilnības. Paķer līdzi zāles no galvassāpēm vai pretsāpju līdzekli. Ja māc nopietnas sirds slimības, pārgājienā doties nav ieteicams. Ja nav tik nopietni, paķer līdzi nitroglicerīnu vai validolu A, kā arī pretdrudža tabletes, antibiotikas, jodu, saites un plāksteri. Olazols un pantenols palīdz apdegumu un skrāpējumu gadījumā. Kā alternatīva – ceļmallapa. Ja māc alerģija pret odiem, ieliec aptieciņā tavegila tabletes, bet alerģiskas reakcijas gadījumā kodiena zonu var apsmidzināt ar pantenolu.

5. Universālās kosmētikas somiņas saturs:

Lūpu krēms vai higiēniskā lūpu krāsa;
Sejas losjons;
Vates tamponi;
Saules aizsargkrēms;
Mitrinošs roku krēms;
Līdzeklis pret moskītiem.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.