Aminoskābju kompleksi ir profesionālo sportistu uztura vissvarīgākais komponents. Brīvās aminoskābes un peptīdi – olbaltumvielu pilnīgas hidrolizācijas (sašķelšanas) rezultāts – sāk uzsūkties asinīs tieši no kuņģa un nokļūst organisma audos pēc 10-15 minūtēm pēc to ieņemšanas. Pilnu aminoskābju kompleksu lietošanai pēc intensīviem treniņiem ir izšķiroša nozīme, lai efektīvi atjaunotos novājinātie muskuļu audi; tikai šajā gadījumā vispilnīgāk tiek izmantots paaugstinātā hormonālā fona potenciāls, kas organismā rodas treniņa beigās, paātrinājas muskuļu masas un spēka pieaugums. Brīvo aminoskābju pārstrādāšana neprasa papildu enerģiju un nebremzē energoresursu atjaunošanos muskuļu šūnās. Sevišķa nozīme muskuļu audu saglabāšanā un atjaunošanā ir aminoskābju kompleksam BCAA, kas satur tikai aminoskābes ar sazarotām sānu ķēdēm - izoleicīnu, leicīnu un valīnu.

Par vissvarīgākajām uztura piedevām pirmssacīkšu stingras diētas periodā vajadzētu kļūt BCAA un glutamīnam. Tā iemesla dēļ, ka tieši šīs aminoskābes organisms, būdams enerģētiska deficīta stāvoklī, izlieto kā enerģijas avotu. Būtībā muskuļu katabolisms arī noved pie muskuļu BCAA un glutamīna patēriņa.

BCAA – tās ir aminoskābes ar sānu ķēdēm (leicīns, izoleicīns un valīns). Atšķirībā no citām aminoskābēm tās organismā netiek sintezētas, un tādēļ tās noteikti ir jāsaņem ar ēdienu. BCAA ir unikālas tāpēc, ka baro muskuļus ar enerģiju nepastarpināti. Enerģijas izdalīšanās reakcija no BCAA pāriet tieši uz muskuļu audiem, kamēr citas aminoskābes utilizējas aknās. Paaugstinātu BCAA patēriņu var novērot badojoties vai trenējoties vairāk nekā 4 stundas no vietas.

Kas attiecas uz glutamīnu, tad tā ir muskuļu galvenā aminoskābe. Tā sastāda 60 % no visām muskuļu aminoskābēm. Jebkurš stress noved pie kortizola sekrēcijas, kas savukārt - pie glutamīna izvadīšanas no muskuļiem asinīs. Tas notiek tāpēc, ka glutamīns ir nepieciešams asins imūnšūnu aktivizēšanai (tā ir viena no organisma atbildes reakcijām uz stresu). Tādējādi, ja esat uzsācis badošanos, tas automātiski novedīs pie glutamīna patēriņa palielināšanās, kas jākompensē, uzņemot glutamīna piedevas.

Nesen BCAA loma ir precizēta eksperimentos, kur piedalījās vairākas spēka atlētu grupas. Vieni ar ēdienu saņēma maz kaloriju un maz proteīna, citi – maz kaloriju pie augsta proteīna satura uzturā, trešie – arī maz kaloriju, bet uzturs tika papildināts ar BCAA. Visievērojamākie svara zudumi bija tieši pēdējā grupā, taču zaudēti bija galvenokārt zemādas tauki, bet ne muskuļu audi kā pārējās grupās. Visinteresantākais ir tas, ka visvairāk tauku “nogāja” no atlētu vēdera preses un gurniem. Jāpiezīmē, ka arī jau agrākie eksperimenti ir konstatējuši paaugstinātu BCAA līmeni to atlētu asinīs, kas ieturēja diētu.

Ir skaidrs, ka organisms šīs aminoskābes ir paņēmis no saviem muskuļu audiem. Acīmredzot kultūristiem, kas vēlas izvairīties no katabolisma, kurš neizbēgami sākas līdz ar pirmsacīkšu diētas uzsākšanu, ir jāpapildina savs uzturs ar BCAA piedevām. Starp citu, šis padoms noder arī tiem, kas trenējas sacensību starplaikos. Leicīns izsauc insulīna sekrēciju, bet insulīns savukārt paglābj muskuļu audus no sairšanas treniņu stresa.ietekmē. Tāpēc dzīvībai bīstamo insulīna injekciju vietā lietojiet BCAA.

Un vēl. Zinātnieki ir atklājuši, ka zemu kaloriju diētas provocē augšanas hormona sekrēciju, bet tas savukārt sekmē zemādas tauku “sadedzināšanu”. Apbrīnojami, bet tādu pašu efektu var sasniegt arī, pārēdoties līdz nemaņai. Tam nepieciešams tikai, lai uzturā būtu daudz proteīna un BCAA. Izrādās, ka BCAA var pastiprināt AH (augšanas hormona) sekrēciju tieši tāpat kā badošanās! Lūk, vēl viens arguments par labu BCAA piedevu lietošanai.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.