Kultūristi vienmēr uzskatījuši taukus par saviem ienaidniekiem. Taču zinātne ir ieviesusi korekcijas šajos uzskatos, atklājot, ka atsevišķi tauku veidi var veicināt muskuļu augšanu. Bez tam eksistē pat tādi tauki, kas palīdz samazināt svaru un novājēt!

!!! TAUKIEM NAV LIELAS NOZĪMES MUSKUĻU AUDZĒŠANĀ. NĒ!!!

Sākotnēji zinātnieki apgalvoja, ka fizisku nodarbību rezultātā organisms sākumā tērē glikogēnu, un tikai pēc tam sāk izmantot taukus. Tomēr vēlāk zinātnieki šajā postulātā ieviesa svarīgu precizējumu. Runa ir par piesātinātajiem taukiem, no kuriem galvenokārt arī veidojas tauku noslāņošanās organismā. Šādi tauki „ļoti nelabprāt” sadeg metabolisma procesā. Ja uzturā tiktu lietoti pārsvarā nepiesātinātie tauki, tad organisms praktiski nekavējoties sāktu tos sadedzināt. Šādā veidā arī tiktu nodrošināta ievērojama glikogēna ekonomija. Zināms, ka nepiesātinātie tauki attālina muskuļu noguruma iestāšanos, palīdzot trenēties ilgi un intensīvi. Nepiesātinātie tauki arī nodrošina ātrāku nervu signālu apmaiņu smadzenēs. Ja kādā konkrētā diētā vērojams nepiesātināto tauku deficīts, tad pēc treniņa sportists jūt spēcīgu psihisko nogurumu.

!!! SVIESTS, MARGARĪNS UN PĀRTIKAS TAUKI IR GALVENIE TAUKVIELU AVOTI UZTURĀ. NĒ!!!

Aptuveni 50% tauku cilvēks uzņem ar dzīvnieku valsts produktiem – dažādu gaļu un zivīm. Aptuveni 12% tiek uzņemti ar augu valsts produktiem, piemēram, putrām un dažādām galveno ēdienu piedevām. Piena produkti dod vēl aptuveni 28% tauku, bet sviests, margarīns un augu valsts tauki veido tikai aptuveni 10% no uzturā uzņemtajām taukvielām.

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen